top of page

Husk å sjekke mønsterdybden

Selv om du har dekkene dine på dekkhotell er det ditt ansvar å sørge for at dekkene er i forskriftsmessig stand i løpet av sesongen. Det vil si at du må sjekke at de har anbefalt mønsterdybde og riktig dekktrykk.

Godt grep og kort bremselengde er faktisk det nordmenn først og fremst ser etter ved valg av nye dekk, spesielt når de kjøper vinterdekk. Du har kanskje hørt det før, men mønsterdybden i dekket er faktisk ekstremt viktig for hvordan dekket oppfører seg både om sommeren på regnværsdager med vann på veien og om vinteren hvordan dekkene griper på snø og is.

Mønsterdybden er avgjørende

Mange bilister kjører rundt med en falsk trygghet om at dekkene i flere sesonger har tilnærmet samme egenskaper som da de var nye, men det er nok veldig langt fra tilfellet.

 

I henhold til loven skal sommerdekk ha minimum 1,6 mm mønsterdybde, men vi anbefaler å skifte ved 3 mm. Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, men her anbefaler vi å skifte ved minimum 4 mm for å være best mulig rustet for varierende norske vinterforhold.

Sjekk lufttrykket

Riktig lufttrykk i dekkene er svært viktig både for kjørekomforten og dekkslitasjen. Et dekk med 0,5 bar for lavt trykk kan både redusere dekkets levetid og øke drivstoff-forbruket med ca 6 prosent på grunn av høyere rullemotstand. Riktig lufttrykk reduserer altså rullemotstanden,  som igjen reduserer dekkslitasjen, og forbedrer både bilens kjøreegenskaper og komfort.

bottom of page